Kort kroppsscanning

Anpassad specifikt för att hjälpa dig öka närvaro vid sex.

Nedanstående övning är ett smakprov ur online-kursen Lust-lyftet.


Närvaro vid sex är en mindfulnessövning som är särskilt anpassad för att hjälpa dig med din sexualitet. Om du upplever att sex är svårt på något vis – kanske dras du med smärtor, erektionssvårigheter, orgasmsvårigheter, stress, press, minskad lust, tvångsmässighet, eller triggers – då är den här övningen särskilt bra för dig.

Övningen har utarbetats av mig och är en snabbversion av en kroppsscanning som ingår i Lust-lyftet. Kroppsscanning handlar om att lägga märke till olika sensationer i kroppen – oavsett vilka de är. Traditionella kroppsscanningar brukar inte fokusera på någon särskild del av kroppen, men eftersom den här övningen handlar om att hjälpa dig med din sexualitet så går en del av övningen ut på att komma i kontakt med sitt könsorgan. Du kommer inte att ombes fantisera eller tänka på sex på något vis, utan bara känna efter hur det känns där precis just nu, på samma sätt som du ombes att känna efter hur det är i vaderna eller ryggen.

Det finns hundratals olika kroppsscanningar som du kan hitta gratis på nätet och de allra flesta brukar vara cirka 40-50 minuter långa. Den här övningen kan ses som ett smakprov på kroppsscanning och kan med fördel förlängas av dig genom att till exempel lyssna på en annan kroppsscanning efteråt eller att ligga kvar en stund efter ljudfilen har slutat.